Vastgoed Turkije Appartement Villa te koop in Turkije +32(0)475-45 64 40 info@turkimmo.be

Kas

Kaş is een kleine vissers-, zeilers- en toeristische stad en een district van de provincie Antalya, 168 kilometer ten westen van de stad Antalya. Voor een toeristische stad is het relatief ongerept.

Aardrijkskunde

De stad van Kaş ligt op een heuvel die loopt tot aan de zee. De wijk heeft een typisch mediterraan klimaat van warme, droge zomers en warme, natte winters, waardoor er sinaasappelen, citroenen en bananen groeien. De laaggelegen gebieden zijn ook beplant met snijbloemen en een verscheidenheid aan groenten en fruit, velen worden het hele jaar door in kassen geteeld. De hellingen produceren honing en amandelen, terwijl op grote hoogte uitgestrekte dennenbossen zijn. Het weer is droger op grote hoogten. Hoewel de landbouw nog steeds belangrijk is, is het toerisme de belangrijkste bron van inkomsten in de plaats, waar veel hotels en pensions zijn.

Ongeveer 2 km uit de kust bij Kaş ligt het Griekse eiland Kastelorizo (in het Turks: Meis Adasi) Daar vandaan / ernaartoe varen van tijd tot tijd Turkse schepen en een veerboot.

Geschiedenis

Hoewel het schiereiland Teke is bewoond sinds het stenen tijdperk lijkt Kaş opgericht door de Lycians, en zijn naam was in Lycische taal Habesos of Habesa. Het was een lid van het Lycische verbond, en het belang ervan in deze tijd wordt bevestigd door de aanwezigheid van een van de grootste Lycische begraafplaatsen.

De oude Grieken gaven het later de naam van Antiphellos of Antiphilos, omdat het de haven was die tegenover de stad Phellos lag. Tijdens de Romeinse periode, werd Antiphellos beroemd om zijn uitvoer van sponzen en hout. Plinius de Oudere verwijst naar de stad in het vijfde boek van zijn Naturalis Historia. Na 395 werd de stad onderdeel van het Oost-Romeinse Rijk (Byzantijnse) en tijdens de vroege Middeleeuwen was het een bisschopszetel - en als Antiphellus nog steeds een titulaire zetel.

De stad heeft geleden als gevolg van Arabische invallen, en werd (onder de naam Andifli) aan de Anatolische Sultanaat van Rum toegevoegd, geleid door de Seltsjoeken. Na de ondergang van de Seltsjoeken, kwam het onder heerschap van de Ottomanen.

In 1923, als gevolg van de uitwisseling van populaties tussen Griekenland en Turkije na de Grieks-Turkse Oorlog, verliet de meerderheid van de bevolking van Griekse afkomst de stad en trok naar Griekenland.

In de vroege jaren 1990 begon het toerisme explosief toe te nemen in Kaş, met vooral bezoekers uit het Verenigd Koninkrijk en Duitsland. Deze groei van het toerisme bracht de bouw van enorm veel appartementcomplexen tot stand (vaak zonder licentie), wat het landschap en het milieu ernstig heeft bedreigt. Bijzonder getroffen is het prachtige Çukurbağ schiereiland, ten westen van de stad, waar nu luxe hotels zijn gebouwd.

Toerisme

De toeristische industrie is gericht op de gezellige stad Kaş, maar veel andere kustplaatsen en dorpen in het district hebben ook genoeg accommodatie voor bezoekers, zoals Kalkan en Gelemis. De plaats is bereikbaar vanaf de luchthaven van zowel Antalya als Dalaman.

Kaş zelf is een rustig en gezellig stadje met zijn blauwe zee en smalle straatjes die heerlijk naar jasmijn geuren. Er zijn tal van kleine pensions, rustige restaurants die traditioneel eten serveren, of kleine bars om te ontspannen na een dag scuba duiken. In Kaş wordt jaarlijks het Arts Festival gehouden, met jazz-concerten in het Romeinse amfitheater en de Kiln Under the Sea kunstvereniging heeft hier onderwater keramiek exposities gehouden.

Kaş is een van de belangrijkste plekken om te duiken in Turkije. Er is een duikschool, vele verhuurbedrijfjes en in de haven bieden lokale duikers cursussen. Als u besluit te proberen te duiken in Kaş kunt u een prachtige reeks van vis en andere zeedieren verwachten, zoals inktvis en eventueel dolfijnen, en ook de wrakken van enkele oude schepen.

Bevolking

In 2007 had de stad 5.922 en haar dorpen 49.629 inwoners. Kaş heeft 5 gemeenten (Gombe, Kalkan, Kınık, Ova en Yesilkoy) en 48 dorpen.

Bezienswaardigheden

* De stad Kaş heeft een Romeins amfitheater en vele andere bezienswaardigheden van historisch belang, en het heeft plekken met een natuurlijke schoonheid, met inbegrip van uitstekende stranden en een aantal interessante grotten, een paar van hen onder water.
* De bergen achter de kust bieden talloze wandel-, klim- en rivier rafting routes.
* De ruïnes van de antieke steden van Komba (in het dorp van Gömbe), Nisa, Kandyba, Phellos, Istlada, Apollonia, Isinda en Kyaenai liggen in de omgeving.
* Een populaire excursie uit Kaş is het Kekova eiland in het naburige district Demre. Hier in de prachtige baaien ziet u een verrassende verscheidenheid van wrakken van oude schepen en oude steden verzonken onder de zee door aardbevingen door de eeuwen heen. De zee is zo helder dat de details van de stadsgebouwen zoals trappen en kolommen kunnen worden onderscheiden. In december 2006 is Kaş toegevoegd aan het speciaal beschermde marine gebied Kekova om haar rijke biodiversiteit te behouden.