Vastgoed Turkije Appartement Villa te koop in Turkije +32(0)475-45 64 40 info@turkimmo.be

Kemer

Kemer is een badplaats en district van de provincie Antalya aan de Middellandse Zeekust van Turkije, 40 km ten westen van de stad Antalya.

Kemer ligt aan de Golf van Antalya, 53 km van de zeekust aan de grens van het westelijke Taurus gebergte. De kust heeft het typische mediterrane hete, droge weer en de warme zee. Tot in de vroege jaren ‘80 was dit een rustige en landelijke wijk, maar vandaag spelen de stad van Kemer en andere kustplaatsen in de omgeving een zeer belangrijke rol in het toerisme in Turkije.

Geschiedenis

Uit onderzoek blijkt alleen dat Kemer tot de Lycische stad Idyros behoorde.

Kemer heette Eski Köy (oude dorp), tot in 1917, een 23 km lange stenen muur werd gebouwd om de stroom water uit de berg van het kanaal en de stad te beschermen tegen overstromingen, wat tot dan toe een hardnekkig probleem was. De naam Kemer (gordel) verwijst naar die muren.

Tot de jaren ‘60 was er geen kustweg en was de wijk alleen toegankelijk per boot. In die tijd is een weg gebouwd en vanaf de jaren ‘80 tot de dag van vandaag volgde hier een grote investering in infrastructuur op, gepland door de staat en gefinancierd door de Wereldbank, gericht op de ontwikkeling van een grote toeristische handel.

Bevolking

Het district heeft een bevolking van 33.153 volgens de volkstelling in 2007. De stad zelf heeft 11.733 inwoners. Kemer heeft 4 gemeenten (Beldibi, Çamyuva, Göynük, Tekirova) en 4 dorpen.

Toerisme in Kemer

Een van de belangrijkste attracties van Kemer is haar natuurlijke schoonheid, de zee, de bergen en het dennenbos gecombineerd in harmonie. De kust van Beldibi tot Tekirova bestaat uit ongerepte stranden en baaien van verschillende afmetingen, meestal keienstranden. Met handige transport, goede communicatie en andere gemeentelijke diensten is Kemer in het bezit van een groot deel van de hotel capaciteit van de regio Antalya en is een comfortabele en rustige kustplaats met internationaal erkende reputatie. Dit trekt grote aantallen bezoekers uit landen als Duitsland, Nederland en in de afgelopen jaren voornamelijk gezinnen uit Rusland aan. Veel van de bezoekers komen met een goedkoop all-inclusive pakket, maar toerisme is nog steeds de steunpilaar van de lokale economie. Er zijn zo veel bezoekers dat de meeste winkels in Kemer zijn opgezet om zaken als lederen jassen te verkopen aan buitenlandse bezoekers en de handel zowel in Turkse Lira als ook in Euro plaatsvind.

Kemer’s jachthaven met 320 ligplaatsen heeft diverse restaurants voor de toeristen en is een van de belangrijke overwinteringsgebieden voor zeilers uit de VS, Engeland en andere landen in Europa.

Göynük (Goynuk) Berg, Ulupinar, Olympos, Chimera, Phaselis, de Drie Eilanden en Eco Park zijn bekende toeristiche plekken in Kemer.

De stad Kemer is levendig met clubs, bars en restaurants, stranden en een jachthaven met een capaciteit van 320 boten. Populaire kustplaatsjes zijn Beldibi, Kiris, Çayova, Aslanbucak, Kuzdere, Beycik, Çamyuva, Göynük, en Çıralı.

Jaarlijkse evenementen in het gebied zijn kunsttentoonstellingen in Phaselis, boot wedstrijden, WRC (World Rally Championship), Turkije Offshore Kampioenschappen, Turkije Motorcross Kampioenschappen, Phaselis Kunstfestival en het Kemer carnaval. Internationale popsterren en dj's, zoals Tarkan en DJ Tiesto geven in de zomer concerten aan de kust.

Natuurlijke bezienswaardigheden

* Adrasan Baai - 2 kilometer van het strand
* Het Çıralı dorp en zijn ongerepte 4 km strand. Populair voor wandelingen in de natuur
* Üç Adalar (Drie Eilanden) - populair bij duikers
* De canyon van Göynük
* Ikiz Kayalar (Tweeling rotsen)
* Het dorp Ulupinar, met zijn bronwater.
* Er zijn een aantal interessante grotten zoals Beldibi en Molla aan de oostzijde van de Tahtali berg.
En natuurlijk biedt het Taurusgebergte veel plekken om te wandelen of een tocht per jeep te maken.

Historische bezienswaardigheden

* Chimaera - de brandende rots uit de Griekse mythologie.
* De oude steden van Phaselis en Olympos
* De stad Kemer zelf heeft overblijfselen van het antieke Idryos, een Byzantijnse kerk en een Seljuk Turks jachthuis.